teisipäev, 7. august 2012

Parmesani tainaga lõhepirukas


Krõbeda juustumaitselise taignaga mahlane külmsuitsulõhe ja porrulauguga pirukas. Maitseb ühtviisi hästi nii soojalt kui ka külmalt.
Selles retseptis on ka üks hea nipp, kuidas taigent rullida nii, et see ei jääks taignarulli külge, nimelt tuleb taigent rullida kahe toidukile vahel. Nii saab vormi suuruseks rullitud taigent ka hõlpsasti vormi tõsta.



Tainas:

  • 3 dl nisujahu
  • Veidi soola
  • 100 g võid või margariini
  • 50 g riivitud Parmesani juustu
  • 4 sl külma vett
Täidis:

  • 1 suur porrulauk
  • 3 dl vahukoort
  • 100 g viilutatud külmsuitsulõhet
  • 4 muna
  • Soola ja pipart
  • 1 dl hakitud tilli


 Kalla kõik taina koostisained peale vee köögikombaini ja sega teraliseks. Lisa 1 sl haaval vesi ja jätka segamist, kuni tainas on ühtlane. Sõtku tainas ettevaatlikult läbi, kata toidukilega ja pane 30 minutiks külma seisma.
Määri 26 cm läbimõõduga koogivorm rasvainega. Rulli tainas kahe jahuga üle puistatud toidukile vahel lahti. Tainas muutub väga kergesti auguliseks, kuid toidukilede vahel on seda kergem töödelda. Tõsta tainas vormi, tee kahvliga auguliseks ja lase veel vähemalt 15 minutit külmas seista.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pane taina peale küpsetuspaber ja kalla sinna kuivatatud herned. Küpseta 10 minutit. Võta küpsetuspaber ja herned taina pealt ära ja küpseta veel 5 minutit.
Vähenda ahju kuumust 180 kraadini.


Viiluta porrulauk 2 mm paksusteks viiludeks ja keeda vahukoores 5 minutit. Lase mõni minut jahtuda.
Lõika lõhe 1 x 2 cm suurusteks tükkideks. Vahusta munad ja kalla porrulaugu peale. Lisa sool, pipar ja till. Kalla segu vormi ja pane selle peale lõhetükid. Küpseta ahjus 25-35 minutit või kuni munasegu on veidi pruunikaks tõmbunud.

Allikas: "Plaadipirukad, soolased ja magusad"


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar