neljapäev, 18. juuli 2013

Besee-marjakook


Kreemi ja värskete suvemarjadega beseekook on tõeline suvelaua hitt. Õhkõrn ja suus sulav kook tundub nii kerge, et oht on korraga ära süüa mitu koogitükikest. Küll aga on see beseekook ka päris magus, nii et üks mõnus kohv sobib selle kõrvale ideaalselt. Kasutada võid just neid marju, mis parasjagu käepärast on. Mina tegin tordi maasikatega, aga kui soovid koogile veidi hapukust kasuta näiteks sõstraid.
Võid seda kooki süüa kohe peale valmimist, mil besee on veel krõbe, või hoia seda kuni serveerimiseni külmas - ikka maitseb imehästi.


Beseepõhjad:
  • 4 munavalget
  • 2 dl peent valget suhkrut
  • 1 laimisektor
Kreem:
  • 4 dl vahukoort
  • 0,5 - 0,75 dl suhkrut
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 500 g marju (maasikaid, vaarikaid, mustikaid, sõstraid)
Beseepõhjade valmistamiseks vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa paari supilusikatäie haaval suhkur, vahustades korralikult iga lisamiskorra järel. Kui kogu suhkur on lisatud, jätka vahustamist veel 3-4 minutit. Joonista küpsetuspaberitükkidele kolm 20-22 cm läbimõõduga ketast. Tõsta paberid ahjuplaatidele. Eralda kolmandik munavalgevahust, lisa ülejäänud kahele kolmandikule laimimahla ja riivitud koort. Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberitele ketaste sisse (kolmandik igaühele) ja tasanda. Kuivata beseepõhjasid 100 kraadises ahjus 1,5 tundi. Lülita ahi välja, ava ahjuuks ja lase põhjadel ahjus jahtuda.
Vahusta kreemi tarvis koor suhkruga tugevaks vahuks. Mikserda hulka toorjuust.
Pane üks laimiga beseepõhi tordialusele, kata kolmandiku kreemi ja marjadega. Tõsta peale laimita besee, kreem ja marjad. Pane viimane besee, kata kreemiga ning kaunista marjadega.
Serveeri kohe või hoia kuni serveerimiseni külmkapis.

Allikas: "Võrratud koogid"


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar