Pehme keedukreemitäidise ja värskete vaarikatega pirukas maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt. Minu arvates meenutab krõbe taignaäär maitselt veidi koduseid krõbedaid vahvleid.
Põhi:
- 180 g jahu
- 75 g tuhksuhkrut
- 100 g külma kuubikuteks lõigatud võid
- 1 munakollane
- 2-3 tl külma vett
- 500 ml piima
- 1 kaneelikoor
- 2 munakollast
- 50 g suhkrut
- 2 sl maisitärklist
- 2 tl võid
- 375 g vaarikaid
Pane jahu, tuhksuhkur ja või köögikombaini ning sega lühidalt, kuni segu meenutab saiapuru. Lisa munakollane ja 2 tl vett, sega ja lisa vajaduse korral vett, kuni tainas jääb kokku. Võta tainas köögikombainist välja ja sõtku kiiresti, kuni see muutub ühtlaseks. Pane kaussi, kata toidukilega ja jahuta 30 minutit külmikus.
Määri 24 cm läbimõõduga eemaldatava põhjaga koogivorm kergelt võiga.
Kuumuta ahi 170 kraadini.
Rulli tainas kergelt jahuga ülepuistatud tööpinnal pisut suuremaks kui vorm. Keera see lõdvalt ümber tainarulli ja tõsta ettevalmistatud vormi, tõsta servad üles ja suru tainas sõrmeotstega vastu vormi. Pane 30 minutiks külma.
Kata põhi küpsetuspaberi ja kuivatatud ubade või riisiga. Küpseta 15 minutit, kuni põhi on kuldpruun. Eemalda paber ja raskus. Tõsta ahju temperatuur 230 kraadini.
Lase piim ja kaneelikoor keskmisel kuumusel keema tõusta. Vähenda kuumust, pane kaas peale ja keeda vaikselt 15 minutit. Kurna piim läbi tiheda sõela kannu.
Vispelda kausis munakollased, suhkur ja maisitärklis. Kalla piim vähehaaval munasegusse, samal ajal puulusikaga segades. Kalla kreem kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni see muutub paksuks. Võta tulelt, lisa või ja sega ning lase seejärel pisut jahtuda. Kalla kreem pirukapõhjale ja puista vaarikad peale. Küpseta 15 minutit.
Allikas: "Kuldne magustoiduraamat"
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar