teisipäev, 18. oktoober 2011

Karamelline saia-õunavorm

Imemaitsvate karamelliste saiaviiludega lihtne magustoit on mõnusalt mahlane tänu sidrunimekiga õunatäidisele, millega pole üldse koonerdatud. Õunad tasakaalustavad ka karamelliste saiaviilude magusust. Teinekord teeksin seda siirupikastet rohkem, sest see muudab selle saiavormi eriliseks ja eriti maitsvaks ning selle kastmega ei tasu tõesti koonerdada.

Kuuele
  • 1 kg õunu
  • 1 sidruni riivitud koor ja mahl
  • 4-5 sl suhkrut
  • 10 röstsaiaviilu
  • 175 g fariinsuhkrut
  • 50 g võid
  • 2 sl heledat siirupit
  • Tuhksuhkrut peale raputamiseks
Serveerimiseks:
  • Külma piima, vanillijäätist või -kastet
Määri liitrine ahjuvorm võiga.
Koori õunad, lõika sektoriteks, eemalda seemned ja viiluta. Pane õunaviilud kastrulisse, lisa sidrunimahl ja -koor ning 5 sl vett. Kuumuta keemiseni ja keeda siis keskmisel tulel 7-10 minutit. Sega hulka suhkur ja keeda veel 5 minutit. Võta tulelt.
Eemalda saiaviiludelt koorik ja poolita viilud.
Pane kastrulisse fariinsuhkur, või, siirup ja 3 sl vett. Lase aeglaselt keema tõusta, segades suhkru sulamiseni. Keeda 1-2 minutit ehk kuni kaste on siirupine.
Kasta pool saiaviiludest ükshaaval siirupikastmesse ja pane liitrisesse ahjuvormi. Laota peale õunad. Seejärel kasta ülejäänud saiad kastmesse ning säti õuntele nii, et need oleksid kaetud. Nirista peale ülejäänud kaste. Küpseta 190-kraadises ahjus 20-25 minutit. Jahuta pisut ja riputa peale tuhksuhkrut. Serveeri külma piima, vanillijäätise või -kastmega.

Allikas: "Nutika perenaise kokaraamat" - Lia Virkus, Pille Enden



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar