neljapäev, 23. juuni 2011

Pähkli-maasikakook




Tegemist on vahuse, pehme, suussulava ja iirisese koogiga, mis ilma iirisekastmeta poleks pooltki nii hea. Põhi on koogil kergelt pähkline ja mõnusalt õhuke. Mina lasin koogil üleöö külmkapis seista.


Põhi:
  • 140 g jahu
  • 50 g jahvatataud metspähkleid
  • 100 g võid
  • 50 g suhkrut
  • 1 munakollane
  • 1-2 sl külma vett
Täidis:
  • 250 g mascarpone't
  • 4 sl tuhksuhkrut
  • 150 ml 35% rõõska koort
  • 250 g maasikaid
Kaste:
  • 140 g pehmeid iiriseid
  • 6 sl piima
Kaunistuseks:
  • Metspähkleid
Kuumuta ahi 190 kraadini. Valmista köögikombainis jahust, jahvatatud metspähklitest ja võist purulaadne tainas. Lisa suhkur ning pärast segamist ka munakollane ja 1-2 sl jääkülma vett. Rulli tainas ning äärista sellega rasvainega määritud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred. Jahuta tainast 15 minutit külmikus. Tõsta tainale küpsetuspaber ning aseta raskuseks peale kuivatatud ube. Küpseta 15 minutit, eemalda paber ja oad ning küpseta veel 5-7 minutit.
Tõsta pehmed tükeldatud iirised ja piim potti ning mõõdukal tulel keetes ja pidevalt segades valmista ühtlane, läikiv iirisekaste. Aseta jahtuma.
Vahusta mascarpone tuhksuhkruga. Lisa vahustatud koor. Sega viilutatud maasikad kreemi hulka. Eemalda küpsetatud koogipõhi vormist. Määri 2/3 iirisekastet koogipõhjale, siis kata mascarpone-kreemiga. Nirista peale ülejäänud iirisekaste ja raputa üle hakitud metspähklitega.

Allikas: Oma Maitse (juuni 2011)

2 kommentaari:

  1. Sain ka sõbranna juures seda kooki aga suht halb oli süüa, põhi oli kuidagi liiga kõva. Kuidas sul põhi jäi?

    VastaKustuta
  2. Minu koogil oli põhi täpselt parajalt pehme, võibolla sellepärast, et mul seisis kook üleöö külmas.

    VastaKustuta