esmaspäev, 20. september 2010

Karamellimaitseline pirnikook




Kuna koduaias on pirnipuu pirnidest lookas, siis valmistasin pirnikooki. Magusad ja mahlased koduaia pirnid mmm, kui head. Olen teinud juba ka väga maitsvat pirnikompotti ja kohupiimakattega pirnikooki, aga neist täpsemalt lähipäevadel.
Krõbeda katte ja mahlase toorjuustu-pirnitäidisega kook on parim külmkapikülmana. Hoiatan, tegemist on väga toitva koogiga nii, et ärge endale kõige suuremat tükki rabage, kui puudu tuleb saab ju juurde võtta (kui just kook otsas pole) :)
Tehke kindlasti karamellkaste ise, sest see on väga-väga maitsev ja selle valmistamine pole üldse keeruline.


Põhi:
  • 4 dl nisujahu
  • Väheke soola
  • 0,5 dl suhkrut
  • 150 g külma võid
  • 1,5 sl sidrunimahla
  • 1-2 sl külma vett
Täidis:
  • 1 dl karamellkastet (nt Ohoj või Milkens; võid kastme ka ise teha, vt retsepti siit)
  • 2 muna
  • 0,5 dl suhkrut
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 sl nisujahu
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl vaniilsuhkrut
  • 6 pirni (700 g)
Kate:
  • 100 g võid
  • 1 dl tumedat suhkrut
  • 2 dl nisujahu
  • 2 dl kreeka pähkleid

Näpi koogipõhja ained tainaks. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Hoia vormi kuni täidise valmimiseni külmkapis. Täidise jaoks sega karamellkaste, munad, suhkur ja toorjuust. Lisa nisujahu ja maitseained. Seejärel sega hulka kooritud, puhastatud ja kuubikuteks lõigatud pirnid. Vala täidis põhjale ja küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit. Vähenda temperatuuri 175 kraadini ning küpseta veel 10 minutit. Samal ajal valmista kate: sulata või ning sega suhkruga, lisa jahu ja tükeldatud pähklid. Pudenda kate koogile ja küpseta veel 20 minutit. Serveeri jahtunult.

Allikas: "100 kooki 3" - Angeelika Kang, Pille Enden, Lia Virkus




2 kommentaari:

  1. Karamellkaste tasub proovimist. Ülihea!!

    VastaKustuta
  2. Anonüümne, karamellkaste oli tõesti ülihea, tore et ka Sulle maitses. :)

    VastaKustuta