neljapäev, 8. märts 2012

Vürtsidega juustukook


Rikkalik juustukook küpsise- ja piparkoogitükkide, šokolaadikreemi ja hapukoorekattega. Mahe ent rammus ja kreemjas juustukook on vürtsitaud kaneeli ja kardemoniga. Parimad ampsud on lusikatäied, millesse satub ka kreemjat ja magusat šokolaadikreemi :)


Põhjaks:
  • 250 g piparkooke
  • 80 g sulavõid
Täidiseks:
  • 650 g toasooja maitsestamata toorjuustu
  • 2 dl hapukoort
  • 1,5 dl suhkrut
  • 4 muna
  • 0,75 tl jahvatatud kardemoni
  • 1,25 tl kaneeli + peale raputamiseks
Sisse lisaks:
  • 4 šokolaadiküpsist (suuremateks paladeks murendatud)
  • 6 piparkooki
  • 7 sl pähkli- või šokolaadikreemi
Peale:
  • 2 dl paksemat hapukoort
  • 1 sl tuhksuhkrut
  • 50 g maitsestamata toorjuustu
Kaunistuseks:
  • Purustatud küpsiseid või piparkooke
  • Kaneeli


Purusta piparkoogid ning sega sulavõiga niiskeks puruks. Aseta koogivormi põhjale suurem tükk küpsetuspaberit ning sulge vormirõngas alles siis põhjale - nii ei tilgu väljasulav või ahjupõrandale. Suru küpsisepuru 24-26 cm lahtikäiva koogivormi põhjale ja u 6 cm kõrguselt ka külgedele. Jäta külmikusse 50 minutiks tahenema.
Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
Täidise tarvis klopi toorjuust ühtlaseks, lisa hapukoor, maitseained ja suhkur ning vispelda ühtlaseks. Lisa edasi kloppides ükshaaval munad. Vala kolmandik toorjuustumassist põhjale, puista peale pooled küpsise- ja piparkoogitükid. Lisa jälle kolmandik täidisest, puista peale ülejäänud küpsised ja piparkoogid ning tõsta portsukaupa pähkli- või šokolaadikreemi. Kata viimase osa toorjuustumassiga. Tasanda spaatliga pind ning raputa üle kaneeliga.
Küpseta umbes tund aega. Kook peab ahjust võttes veel "võbisema" ja olema justkui seest pisut vedel. Jahuta vormis ja jäta kolmeks tunniks kuni ööpäevaks külmikusse tahenema.
Sega hapukoor tuhksuhkru ja toasooja toorjuustuga ning kata sellega koogi pind. Kaunista küpsise- või piparkoogipuru ja kaneeliga.

Allikas: Toit & Trend (jaanuar-veebruar 2012)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar