neljapäev, 4. november 2010

Õunakringel



TAINAS:
  • 5 dl piima
  • 50 g pärmi
  • 1 tl soola
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 2 tl kardemoni
  • 16 dl (1kg) jahu
  • 200 g pehmet võid
PURUKATE:
  • 2,5 dl jahu
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 tl soola
  • 100 g röstitud ja hakitud metspähkleid
  • 100 g võid
TÄIDIS:
  • 5 suuremat hapukat õuna
  • 50 g võid
  • 1,5 dl fariinsuhkrut
  • 1 tl kaneeli
MÄÄRIMISEKS:
  • 1 muna

Pudenda käesooja piima sisse pärm, lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sõelu vähehaaval juurde jahu. Sõtku tainasse pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas käte küljest lahti tuleb. Kata kauss rätikuga ja lase tainal soojas kahekordseks kerkida (umbes pool tundi).
Koori õunad ja eemalda südamik. Lõika õunad tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja õunatükid ning hauta 5 minutit. Tõsta kastrul tulelt ja lase segul jahtuda.
Puru tegemiseks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi ühtlaselt tükiliseks.
Sõtku tainas alla ja vala jahuga ülepuistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Tõsta õunasegu tainale ja kata kahe kolmandikuga purukogusest. Keera tihedalt rulli ja lõika pikuti pooleks. Põimi ribad kokku ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda munaga üle ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit (küpsetasin kauem). Kui kringel kipub liiga kiiresti pruunistuma, kata see pealt küpsetuspaberi või fooliumiga. Enne serveerimist lase natuke jahtuda.


Allikas: "100 kooki 3" - Angeelika Kang, Lia Virkus, Pille Enden

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar