pühapäev, 25. august 2013

Martsipani-õunapärg



Siinsetest ainekogustest valmib kaks suurt õunapärga, mis kaovad ruttu maiasmokkade kõhtu. Selle retsepti järgi jääb sai mõnusalt pehme ning kerkib ilusti. Täidiseks on magus martsipan ning hapukad ja mahlased õunad, millele Demerara suhukur lisab veidi karamellist maitset. Peale puista ohtralt mandlilaaste, mis mõnusalt hamba all krõmpsuvad. Kuna poes tavalist martsipanimassi polnud, kasutasin šokolaadiglasuuriga martsipanibatoone. Kõige parem jahtunult koos klaasikese külma piimaga.


Tainas:
  • 50 g toasooja pärmi
  • 3 dl käesooja piima
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 tl kardemoni
  • 0,5 tl soola
  • 1 toasoe muna
  • 12 dl nisujahu
  • 150 g toasooja võid
Täidis:
  • 200 g toasooja võid
  • 1 dl demerara suhkrut
  • 1 sl kaneeli
  • 200 g martsipanimassi
Peale:
  • 3 keskmist riivitud õuna
Määrimiseks:
  • 1 muna
Kaunistamiseks:
  • mandlilaaste
  • tuhksuhkrut
Hõõru pärm soola ja vähese suhkruga vedelaks, ühenda käesooja piimaga. Lisa ülejäänud suhkur, kardemon, toasoe või ja muna, sega läbi. Edasi lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks siidiseks tainaks. Lase kerkida räti all 45-60 minutit ehk kuni tainas saavutab kahekordse mahu.
Samal ajal valmista täidis. Selleks sega või, suhkur, kaneel ja riivitud martsipan kreemjaks massiks (kõige mugavam on seda teha köögikombainis). 
Jaga kerkinud tainas pooleks ja rulli kaheks 0,5 cm paksuseks nelinurgaks suurusega 30 x 20 cm. Määri tainale täidis ning puista üle riivitud õuntega, keera tihedalt rulli. Tõsta rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele. Tee kääridega peaaegu põhjani ulatuvad sisselõiked ning keera viilud vaheldumisi ühele ja teisele poole. Kata rätikuga ja jäta veel 1 tunniks kerkima. Seejärel määri lahtiklopitud munaga ja puista üle mandlilaastudega. Küpseta 175kraadises ahjus umbes 20-30 minutit või kuni sai on küps ja kuldkollane. Puista jahtunult üle tuhksuhkruga.

Allikas: "Väike saiaraamat"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar