laupäev, 29. september 2012

Iirisekattega õunakeeks


Ääretult pehme ja mahlane õunakeeks. Eriti hõrguks ja maitsvaks teeb keeksi mõnusalt karamelline iirisekaste. Kõige parem külmkapikülmalt.



  • 175 g pehmet võid
  • 175 g suhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti või vanillsuhkrut
  • 2 muna
  • 225 g jahu
  • 0,5 tl kaneeli
  • 4 sl paksemat maitsestamata jogurtit
  • 2 õuna
  • 50 g Kreeka pähkleid
  • 50 g pehmeid iiriseid
  • 2 sl 35% koort
  • Kaunistuseks kreeka ja india pähkleid
Kuumuta ahi 160 kraadini.
Määri kandiline keeksivorm rasvainega ja kata põhi ja ääred küpsetuspaberiribadega.
Vahusta pehme või, suhkur ja vanill heledaks vahuks, seejärel lisa ükshaaval munad. Sõelu hulka jahu ja kaneel ning lisa jogurt. Koori, puhasta ja tükelda õunad väiksemaks ning lisa tainale.
Tõsta tainas vormi, silu pealispind ja suru taina keskele jämedalt hakitud kreeka pähklid. Küpseta 1 tund ja 20-30 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Jahuta keeks vormis maha.
Tõsta iirised koos koorega potti ja sulata mõõdukal kuumusel karamellise kastme tekkimiseni. Lase minuti jagu taheneda.
Kummuta keeks vormist ja nirista selle pealispinnale iirisekaste. Suru kiiresti peale india ja kreeka pähkleid. Anna keeksile vähemalt 10 minutit hingetõmbeaega.

Allikas: Oma Maitse (september 2011)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar