pühapäev, 23. juuni 2013

Kolme kihi kook


  • 2 sl röstitud mandlilaaste
  • 100 ml kondenspiima
  • 300 ml 35% rõõska koort
  • 1,5 sl šerrit
  • 1 tl vanillipastat või -ekstrakti
  • 1 želatiinileht
  • 400 g vaarikaid
  • 2 sl vett
  • 3 sl tuhksuhkrut
  • 12 Lady Fingersi või Keelekese küpsist



Kata kandiline keeksivorm põhjast ja äärtest toidukilega. Kile püsib paremini paigal, kui pintseldad vormi eelnevalt õliga. Vooderda vormi põhi kergelt pruunikaks röstitud mandlilaastudega.
Jaga kondenspiim ja koor võrdselt kahte kaussi. Lisa ühte šerri, teise vanillipasta. Tõsta vanilliga koor külmikusse ootele, vahusta seni šerriga kausitäis vahule. Vala siis mandlitele ja tasanda pealt ühtlaseks. Kata vorm toidukilega ja tõsta 1 tunniks sügavkülma.
Veidi enne tunni möödumist mikserda vanilliga kausitäis kohevaks vahuks ning vala teise kihina esimese peale. Tõmba taas lusikaga ühtlaseks, kata pealt kilega ning aseta tunniks sügavkülma.
Tõsta želatiinileht külma vette paisuma. Püreesta pool vaarikatest koos suhkru ja 2 sl veega köögikombainis ühtlaseks. Kuumuta vaarikamassi väikeses potis, kui see hakkab keema, tõsta tulelt ning sega sisse veest pigistatud želatiinileht.
Jaga ülejäänud vaarikad omakorda pooleks. Üks osa jäta terveks, teine purusta kergelt kahvliga. Tõsta mõlemad vaarikaportsud potti püree hulka ja lase täielikult jahtuda.
Vala vaarikamass vormi, tasanda ning kata pealt küpsistega. Lase koogil täielikult külmuda. Soovitatavalt üleöö.
Tõsta kook 15 minutit enne serveerimist sügavkülmast. Kummuta taldrikule ning koori ettevaatlikult toidukile. Lõika terava noaga sihvakad viilud.

Allikas: Oma Maitse (juuli 2012)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar