pühapäev, 1. september 2013

Õunakrõbediku jäätis


Õunakrõbedikuga (apple crumble) vanillijäätis maitseb oivaliselt ning ei jäta kedagi külmaks. Mõnusalt krõbedaks küpsetatud purutaigen, pehmed karamellised õunatükikesed ja karamellkaste, mis õunte karamelliseerimisel tekib sobituvad koorese jäätisega suurepäraselt.


Vanillikaste:
  • 600 ml rõõska koort
  • 300 ml piima
  • 3 kaneelipulka
  • 5 munakollast
  • 74 g tuhksuhkrut
  • 44 g pruuni suhkrut
Karamelliseeritud õunad:
  • 124 g suhkrut
  • 1 dl piima
  • 1 õun
  • 2 sl tumedat rummi
Crumble:
  • 80 g jahu
  • 70 g pruuni suhkrut
  • 75 g pähkleid, jämedalt hakitud
  • 56 g külma võid
  • 1 tl kaneeli



Alusta vanillikastme valmistamisest. Selleks sega kastrulis rõõsk koor, piim, suhkrud ja kaneelipulgad, kuumuta keskmisel kuumusel keemiseni. Eemalda pliidilt, kata kaanega ja lase 30 minutit seista. Eemalda kaneelipulgad.
Kuumuta kooresegu uuesti, kalla vispeldades munakollastele. Tõsta kastrul pliidile ning kuumuta segades, kuni kaste pakseneb. Lase jahtuda. Hoia vähemalt 4 tundi külmas.
Karamelliseeritud õunte tegemiseks sulata kastrulis suhkur, kuumuta kuni see on tumepruun. Lisa ettevaatlikult piim, sega ühtlaseks. Lisa kooritud ja väikesteks tükkideks lõigatud õun. Keeda umbes 5 minutit või kuni õunatükid on pehmed. Sega juurde rumm ning tõsta tulelt. Lase jahtuda.
Crumble: kuumuta ahi 190 kraadini. Sega kõik ained, hõõru segu purutaoliseks massiks. Jaga puru küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 15-20 minutit või kuni see on pruun. Jahuta täielikult ja murenda tükkideks.
Vala vanillikaste jäätisemasinasse ja valmista jäätis. Sega õrnalt valmis jäätisesse karamelliseeritud õunad ja krõbe puru või tõsta jäätis kihiti puru ja õuntega karpi. Hoia serveerimiseni sügavkülmas.

Allikas: veidi muudetud kujul blogist Technicolor Kitchen


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar