teisipäev, 10. september 2013

Sidrunikreemiga ploomikook


Magus-hapuka ja kreemise sidrunitäidisega ploomikook on parim külmalt. Mandlite kergelt magus mekk sobib sidruni ja ploomidega tõeliselt hästi.


Põhi:
  • 250 g jahu
  • 1/4 tl soola
  • 125 g väikesteks tükkideks hakitud külma võid
  • 2 sl suhkrut
  • 2-3 sl jääkülma vett
Täidis:
  • 6-8 ploomi
  • 2 sidruni mahl ja riivitud koor
  • 100 g jahvatatud mandleid (või sarapuupähkleid)
  • 5 muna
  • 2,5 dl suhkrut
  • 100 g võid



Tee muretainas valmis võimalikult kiiresti, et komponendid ei jõuaks soojeneda.
Sõelu jahu ja sool kaussi. Pane juurde hakitud või ja töötle sõrmeotstega saiapuru meenutavaks massiks. Lisa suhkur. Tee taina keskele lohk, vala sinna 2 sl vett ja sega noaga hakkides läbi. Vajadusel lisa veel vett, kuni tainas kokku hakkab. Tainast saab lihtsalt teha ka köögikombainis.Selleks töötle jahu, sool, suhkur ja külm või saiapuru meenutavaks massiks (kulub u 10 sekundit). Lisa supilusikatäie kaupa vett, kuni tainas hakkab kokku. Ära üle sega, kogu taina segamine peaks köögikombainis kestma maksimaalselt 1 minuti. Suru tainas palliks, vajuta natukene lamedaks, keera kilesse ja hoia u 30 minutit külmas.
Rulli tainas ja pane lahtikäiva 24-26 cm läbimõõduga koogivormi põhja ning äärtele 2,5-3 cm kõrguselt. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber ja ääred võiga määritud. Eelküpseta põhja vajutuse all (küpsetuspaber, millel on raskuseks kuivatatud oad, herned või keetmata riis) 180 kraadi juures 15 minutit.
Sulata või. Pane sidrunimahl ja -koor, suhkur, munad, jahvatatud mandlid (või pähklid) ning sulatatud või kaussi, sega vispliga segu ühtlaseks.
Poolita ploomid ja eemalda kivid.
Lao ploomid lõikepind allpool eelküpsetatud pirukapõhjale ja vala peale täidis. Küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit, kuni täidis on tahenenud ja pealispind hakkab kuldseks muutuma. Lase enne lahtilõikamist jahtuda ja raputa peale tuhksuhkrut.

Allikas: "Magus kiusatus"


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar