pühapäev, 19. aprill 2015

Piparmündimaitseline vaarika-šokolaaditort


See suur kihiline tort sobib suurepäraselt mõne piduliku sündmuse tähistamiseks. Kuna tort on kõrge ja rammus, jagub sellest ka suuremale seltskonnale. Šokolaaditükkidega piparmündimaitselised koogikihid vaheldumisi vaarikatoormoosi ja mascarponevahuga moodustavad koosluse, mis on ideaalseks kaaslaseks tassikese kohvi kõrvale. Tee tort mõned tunnid või juba päev varem valmis, sest seistes muutub see järjest mahlasemaks ja maitsvamaks!


Põhi:
  • 100 g tumedat (piparmündimaitselist) šokolaadi
  • 4 dl nisujahu
  • 0,5 dl kakaopulbrit
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl suhkrut
  • 1/4 tl soola
  • 2 muna
  • 200 g hapukoort
  • 1 dl õli
  • 100 g purustatud Marianne komme
  • 1 tl valge veini äädikat
  • 2 dl kuuma keevat vett
Täidis:
  • 400 g kohupiimapastat
  • 250 g mascarpone't
  • 1 dl vahukoort
  • 3-4 sl (tuhk)suhkrut
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 3-4 dl vaarikatoormoosi
Immutamiseks:
  • 1 dl piima
  • 2 tl vanillsuhkrut
Kaunistamiseks:
  • vaarikaid
  • mündilehti/šokolaadi


Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm seest küpsetuspaberiga.
Haki šokolaad ja sega kausis kuivainetega. Lisa munad, hapukoor, õli, purustatud Marianne kommid ja veiniäädikas (viimane lisab tordipõhjale kohevust). Sega ühtlaseks ja lisa kuum vesi. Kalla vormi ja küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 40-60 minutit. Katsu küpsust tikuga. Kata pealt fooliumiga ja jäta 30 minutiks vormi jahtuma. Tõsta vormist restile ja lase fooliumi all jahtuda vähemal 2-3 tundi.
Täidise tegemiseks sega kohupiimapasta, mascarpone, suhkrutega vahustatud koor ja 1 dl vaarikatoormoosi.
Lõika koogilt kerkinud müts pealt ära ja lõika põhi horisontaalselt kolmeks. Sega piim vanillsuhkruga. Tõsta alumine põhjaosa serveerimisalusele ja immuta vanillipiimaga. Määri peale toormoosi ja kata 1/3 täidisega. Tõsta peale järgmine põhjaosa, immuta, määri peale toormoosi ja kata taas 1/3 täidisega. Pane peale viimane ketas, immuta vanillipiimaga ja määri peale veel toormoosi. Kata tort ülejäänud kreemiga. Hoia enne serveerimist vähemalt 2 tundi kuni üleöö külmas. Kaunista vaarikate ja värskete mündilehtede või hakitud šokolaadiga.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar